S-a născut în Olteniţa la 1889. Provine dintr-o familie de intelectuali, tatăl său fiind învăţător. După şcoala primară urmată în oraşul natal, a urmat cursurile liceului “Sfântul Sava”din Bu cureşti. Deşi la început nehotărât – intenţiona să urmeze Facultatea de litere – totuşi, până la urmă avea să se înscrie la Drept. A absolvit Facultatea de Drept din cadul Universităţii Bucureşti în 1914. Doar câţiva ani a activat ca avocat pledant, făcând parte din Baroul de Avocaţi de Bucureşti şi Ilfov.

La trei ani după aceea renunţă la avocatură şi intră în politică, îmbrăţişând doctrina liberală.
Un bărbat frumos, favorizat de o statură de star de cinemato graf, cu şarm, inteligent, purtând pe buze un veşnic zâmbet discret, înzestrat cu un dar oratoric dobândit din timpul avocaturii, avea să-i captiveze pe cei mai mulţi dintre alegători, devenind astfel prefect de Ilfov.

S-a implicat în realizarea unor proiecte cu priză imediată la public, construind şosele comunale, judeţene, înfiinţând şcoli, făcând acte de caritate, ţinând seama că în timpul mandatului său, primul război mondial era în curs de desfăşurare.

Petre I. Gheaţă s-a dovedit a fi şi un scriitor, cărţile sale având subiecte, atunci la modă, cu caracter social şi politic. Cu curaj profesional şi cu competenţă, în cărţile sale – cu argumente – bazat pe o impresionantă bibliografie, îl combate pe Marx şi Engels şi nu numai, şi din fericire, acele luări de poziţii aveau să se confirme mai mult în zilele noastre.

O altă carte este întitulată “Falimentul bolşevismului”.
Ceea ce a preconizat Petre I. Gheaţă în 1929, avea să se întâmple în 1989, adică după 60 de ani. Puterea lui de premoniție a fost enormă.

Sigla partidului Liberal în timpul lui Petre I. Gheaţă şi îndemnul era astfel:
Votaţi + dreptei credinţe. Alegătorii l-au folclorizat cu “Cântecul lui PETRE GHIAȚĂ” pe care-1 prezint alăturat, împreună cu fotografia sa.

mai mult la    /radiotvoltenita.ro/

Lasă un răspuns