Anul 1931. Construcția Palatului Societății telefoanelor.

0
100

Anul 1931. A început construcția Palatului Societății telefoanelor. Stilul clădirii este specific zgârie-norilor americani, având caracteristici reprezentative ale stilului Art Deco.

Construcţia a început în toamna anului 1931, a durat 17 luni, pe o suprafaţă de 2.280 mp, cu o faţadă de 34 m pe Calea Victoriei şi 34 m pe strada Matei Millo. Suprafaţa clădită a fost de 977 mp, înălţimea de 52 m. Suprafaţa utilă a tuturor încăperilor însuma 7.404 mp, iar cubajul total de 31.280 mc, scheletul de oţel cântărea 872 tone, iar piatra de faţade 530 mc. Costul total al clădirii a fost de 96.000.000.lei


Până în anii ’50 a fost cea mai înaltă clădire din București. Construcția a înregistrat și o premieră, ea fiind prima clădire înaltă cu schelet metalic din România.


În anul 1995 s-a început o amplă consolidare a structurii sale, după proiectul specialistului în structuri, prof.inginer Alexandru Cișmigiu, realizată de firma de proiectare „Proiect București” și care a durat 10 ani.

Palatul Telefoanelor a fost construit pe locul fostelor case ale boierului Oteteleșanu, care găzduiseră faimoasa cafenea literară și loc de întâlnire al protipendadei bucureștene, „Terasa Oteteleșanu”. Prima scrisoare din arhiva lui Van Saanen-Algi datează din 23 septembrie 1931 şi era adresată arhitectului Weeks – coordonatorul american al proiectului – în care se plângea de problemele legate de solicitările autorităţilor municipale de modificare a coronamentului turnului.

Tot Van Saanen-Algi spune mai tarziu …

Clădirea a fost proiectată pentru 700 de funcţionari, fiind cea mai mare clădire construită dedicată serviciilor poştale. Se trecea de la 8.000 abonaţi la 12.000 numere în folosinţă, maximum de utilizatori fiind de 10.000 bucureşteni. Noua tehnică permitea un timp de aşteptare de maximum 3 secunde.


Inaugurarea oficială a avut loc în 24 aprilie 1933, după numai 17 luni, în prezenţa M. S. Regelui Carol al II-lea (1930-1940) şi a nenumăraţilor oficiali publici. Regele – un susţinător al proiectelor moderne – evidenţia, în discursul său, progresul comunicaţiilor: „Inaugurând inaugurăm un nou avânt în viaţa economică a ţării. În ritmul modern, toată lumea a putut constata că cel mai important factor de progres în viaţa modernă îl constituie comunicaţiile. De aceea, am salutat şi salut cu bucurie iniţiativa colaborării cu Societatea de telefoane”. O chestiune foarte interesantă. La inaugurare, aripa mică Palatului Telefoanelor, cea care dă stabilitate turnului, avea două etaje. Vizual, accentua și înălțimea turnului. Astăzi această aripă are patru etaje.

sursa :

Sorin Cindea

 

Lasă un răspuns