Colecția Victoria și Alexandru Măciucă / Casa Moșescu /
https://www.facebook.com/casamosescu

Anastase Demian (n. 1899, Budapesta, Austro-Ungaria – d. 1977, Baia Mare, România) a fost un pictor, gravor și profesor universitar român.

A predat atât la Academia Națională de Arte Frumoase din București cât și la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. A pictat o serie de edificii de cult, cum ar fi catedralele mitropolitane de la Timișoara, Lugoj (1943 – 1944) și Sibiu, precum și capela Stella Maris de la Balcic împreună cu Tache Papatriandafil.

„În pictura bisericească Demian are acelaș desen plin de supleță și sigur, căruia prin simplificare i se alătură o notă pri­mitivă. Această notă de primitivism obținută prin interpretarea în sens stilizat a naturii stabilește legătura lucrărilor sale cu pictura bizantină. Legătură care dacă e impusă și necesară atât ca stil, cât și ca dispoziție a scenelor și subiectelor, Demian a știut să o transpună în timp și să o adapteze cu multă pricepere cerințelor zilei. Noile construcții precum și evoluția reclamată oricărei manifestări de plastică, dau posibilitatea și mai ales pretind artistului să pună la contribuție forța sa creatoare. Demian a exploatat această posibilitate și a îmbogățit pictura noastră religioasă cu opere impunătoare cari au câștigat aprecierea și laudele tuturor.

M. S. Regina Maria i-a încredințat spre pictare capela Stella Maris din Balcic.
Fresca din această capelă va rămâne desigur, împreună cu alte opere ale artistului, să dovedească viitorului, până la ce punct de evoluție s’a putut ridica arta epocii. Cupola catedralei ortodoxe din Cluj, biserica dela Belu, Capela Metropolitană din Sibiu, cate­drala din Sighișoara, fără să mai enumărăm o serie întreagă de lucrări executate de artist, sunt toate opere cari îndreptățesc pe Atanasie Demian să treacă în galeria artiștilor noștri de valoare.”

sursa: Luceafărul: revistă culturală, literară și artistică din 11 febriarie 1936, material de Ștefan Gomboșiu – BCUCLUJ_FP_280244_1936_002_011.pdf, pag. 493-495

https://ro.wikipedia.org/wiki/Anastase_Demian

 

Cadrilater

Lasă un răspuns